به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور،تقی رستم وندی معاون وزیر کشور و رییس سازمان امور اجتماعی کشور در نشستی که روز چهارشنبه با موضوع تبادل تجربیات دفاتر تسهیل گری و توسعه محلی سراسر کشور در دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، سیاست ها و راهبردهای شورای اجتماعی کشور در ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی و مناطق حاشیه نشین را تشریح کرد.
وی در ابتدای جلسه خطاب به نمایندگان دفاتر تسهیلگری سراسر کشور گفت: من قصد سخنرانی ندارم وبیشتر نیازمند استفاده از تجربیات شما در دفاتر تسهیل گری هستم، هرچند در محیط ارتباطی ایجاد شده عضو هستم و به طور روزانه و لحظه ای عکس و کلیپ و فیلم بارگذاری شده را با علاقه می بینم.به همین منظور پیشنهادکردم که به جای سخنرانی؛ هرچند که جای بحث و هم اندیشی زیادی وجود دارد، بخش اعظمی از زمان را به شما اختصاص دهم تا نظرات، تجربیات و دانشی که از محیط اخذ کردید بیان کنید تا ما نیز استفاده کنیم و در جلسه آتی شورای اجتماعی که هفته آینده یکشنبه با حضور وزیر و اعضای شورا برگزار می شود بتوانیم از دیدگاه های شما استفاده کنیم.
وی ادامه داد: می دانم که شما باانگیزه زیاد کار را شروع کردید و انگیزه های مالی و مادی و انگیزه هایی از این قبیل در این پروژه نقش زیادی ندارد. و عمدتا انگیزه ها یا درونی بوده و یا افرادی در این زمینه دانشی داشتند و میخواستند آن را میدان عمل تجربه کنند که این موضوع جای امیدواری بسیاری دارد.
رییس سازمان امور اجتماعی کشور افزود:کاری که شما کردید از چند منظر اهمیت دارد.اگر از منظر انسانی به آن نگاه کنید چون در محلات محروم و حاشیه نشین فعال هستید اقدام انسانی، ارزشمند و قابل ستایش محسوب می شود.کاری که براساس وجدان اخلاقی هرانسان انجام شود، امر ستایش شده ای است.اگر از منظر فرد دیندار والهی حساب کنیم حضور در این محلات یک تکلیف دینی و الهی برای ما می تواند به شمار رود.کدام آدم دینداری است که با وضعیت این محلات اشنا باشد و شب بتواند راحت استراحت کند.
وی اذعان کرد: اگر از منظر میهن دوستی نگاه کنیم؛ هیچ آدم وطن دوستی نیست که بتواند قبول کند بخشی از کشورش در رفاه هستند و بخشی محروم از تامین نیازهای اولیه اند. در نهایت به عنوان یک فرد انقلابی، کسی نمی تواند تحمل کند که با انقلاب بزرگی مانند انقلاب اسلامی، بعد از گذشت ۴دهه همچنان شاهد چنین محلات محرومی در سطح کشورباشیم. بنابراین از هر منظری که بنگریم تکلیف وماموریت داریم که کارخودمان را در این محلات گسترش دهیم.
رستم وندی با بیان اینکه ۷ جلسه در حضور مقام معظم رهبری بابت آسیب های اجتماعی برگزار شد، گفت: این جلسات با حدود ۴۰ نفر از مقامات ارشد کشور، روسای سه قوه، روسای برخی از کمیسیون های مجلس، مقامات نظامی و انتظامی و وزرای مربوط با آسیب های اجتماعی برگزار شده است، گفت: یکی از محورهای اصلی مورد تاکید و پیگیری رهبری در این جلسات، حاشیه نشینی بود.
وی ادامه داد: ظرفیتهای بزرگ وزارت کشور اقتضا می کرد؛ که وزارت کشور به طور تمام قد در حوزه کاهش مشکلات ناشی از حاشیه نشینی ورود کند.
معاون وزیر کشور بیان کرد: در این ۷جلسه رهبری تاکید مهمی داشتند که اقدامات باید اقدامات فوق العاده باشد.به این معنا که دستگاه ها اقدامات جاری و روزمره خود را انجام می دهند و ما نیاز به این داریم که طرح بزرگ و اثر بخش بعد از گذشت ۴دهه در حوزه حاشیه نشینی داشته باشیم.بعد از یکسال گفت و گو و مطالعه و اقدمات نظری، ایده دفاتر تسهیل گری و توسعه اجتماعی و محلی ارایه شد و اقدامات اولیه صورت گرفت و این ایده به منصه ظهور رسید و محقق شد و مراحل اولیه آن نیز طی شد.
وی ادامه داد: به نظر من هر شاخص و معیاری که می خواستیم برای طرح فوق العاده در نظر بگیریم در این طرح وجود دارد. به این معنا که ما همواره تاکید می کردیم که طرحهای کاهش آسیبهای اجتماعی طرح های مشارکتی، تعاملی، مردم محور و اجتماع محور باشد. این طرح به معنای اخص شامل این ویژگی است یعنی طرحی که در دل مردم پایگاهی راه اندازی می شود و تلاش می شود که با مواجهه چهره به چهره و استفاده از ظرفیت خود مردم پروژه جلو رود.
رستم وندی اضافه کرد: از طرف دیگر تلاش داشتیم که در بروز آسیب های اجتماعی به جای اینکه به معلول ها بپردازیم با علت ها سر و کار پیدا کنیم و در گلوگاهها مستقر شویم. طرح دفاتر تسهیل گری دقیقاً ما را به نقطه گلوگاه برد. ما طرح های مشابه مانند دفاتر تسهیل گری وچندین پروژه بزرگ در دست اقدام داریم.
وی در ادامه به تشریح طرح ها پرداخت و گفت: یکی از این طرح ها طرح نماد( نظام مراقبت های اجتماعی دانشآموزان) در آموزش و پرورش است. طرح دفاتر تسهیلگری در حقیقت ما را به محلی متصل کرد که آسیب های اجتماعی بیش از همه به چشم می خورد. که این ویژگی برای ما در این طرح بسیار ارزشمند بود.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور گفت همیشه در مباحثاتی که راجع به کاهش آسیب های اجتماعی داشتیم تلاشمان بر این بود که طرح ها برش محلی و خرد داشته باشد، یعنی تجربه کرده بودیم که طرحهای قبلی معمولا از بالا و با یک مقیاس بزرگ اجرا می شد و معمولا هم به خاطر نبودن اعتبارات و کمبود نیروی انسانی طرحها متوقف می شد.
وی اضافه کرد: در یک مقیاس محلی، خرد و کوچک قبلاً به شکل پایلوت در چند استان این اقدام شروع شد و با تاثیر شگرفی که دیدیم ،این طرح سال ۹۷ گسترش بیشتری پیدا کرد.که انشاالله در سال ۹۸ شاهد فراگیر شدن آن باشیم.
به گفته رستم وندی از جانب دیگر نقطه ضعفی که در طرح های گذشته وجود داشت، این بود: که طرح ها مقطعی و گذرا طراحی و راه اندازی می شدند و تلاش کردیم که دفاتر تسهیل گری یک نهاد پایدار باشد. البته پایدار نه به این معنا که ده سال این دفاتر در محلات مستقر باشند بلکه با نگاه نهادی ایده اولیه این است که بین سه تا پنج سال ماموریت های این دفاتر استمرار داشته باشد و سپس خود مردم محل از طریق شکوفا شدن استعدادها و ظرفیت های شان اقداماتی که امروزه دفاتر تسهیلگری پیشنهاد میدهند و مشارکت میکنند را انجام دهند و خود محل تبدیل به دفتر توسعه محلی شود. نهایتاً اینکه تلاش کنیم در پایان این دوره ۳ تا ۵ ساله چند انتظار و هدف ما محقق شود.
معاون وزیر کشور در ادامه به تشریح این اهداف و انتظارات پرداخت و گفت: انتظار داریم در پایان این پروژه و در هنگامی که این پروژه فعالیت میکند و اثربخش است، شاهد شکلگیری همبستگی و انسجام محلی در این محلات باشیم و گسستی که به خاطر وجود اقلیت ها، قومیت ها و مهاجرت ها از مناطق مختلف در این محلات شکل گرفته کاهش پیدا کند. شاخص این انتظار اول؛ پایش نزاع و خشونت در این محلات است اگر ما به این هدف دست پیدا کنیم توفیق بزرگی برای ما خواهد بود. انتظار دیگر ما این است که موفق شویم سلامت اجتماعی را در این محلات ارتقا دهیم و از میزان آسیب های اجتماعی که در اولویت آنها اعتیاد طلاق و جرایم جنسی مد نظرمان است،بکاهیم.
وی در پایان گفت افزایش به اهداف دیگر این طرح اشاره کرد و گفت:انتظار دیگر ما نیز ارتقای سرمایه های اجتماعی است یعنی از طریق مشارکت خود مردم ،افزایش اعتماد گروهی در این محلات موفق شویم که بعد از مدت ۳ تا ۵ سال شاهد این باشیم که سرمایههای اجتماعی در این محلات ارتقا پیدا کرده است. انتظار دیگر ما نیز این است که امید و نشاط در این محلات و افزایش پیدا کند و دلمردگی افسردگی و نبود نشاط اجتماعی وجود نداشته باشد. دیگر انتظارمان از این پروژه این است که شاهد افزایش رضایت اجتماعی باشیم. پنج انتظار و هدف عمدتاً سبقه اجتماعی دارد. از طرفی برخی در ابتدای پروژه تصور می کردند که پروژه دفاتر تسهیلگری مشابه همان کاری است که با نگاه عمرانی در وزارت راه و شهرسازی آغاز شده است. این پنج انتظار را به عمد مطرح کردم که بدانید بحث توسعه کالبدی و اصلاحات عمرانی در محلات حاشیه نشین صرفا ابزاری برای ما تلقی می شود شاید برای وزارت راه و شهرسازی بازسازی و بهسازی محلات حاشیه نشین یک هدف و اولویت دار باشد اما برای ما این پنج هدف و انتظار اولویت محسوب می شود که هر پنج انتظار دارای سبقه اجتماعی است./
تبادل تجربیات دفاتر تسهیل گری و توسعه محلی سراسر کشور با حضور رئیس سازمان امور اجتماعی کشور
تبیین رستم وندی از سیاست ها و راهبردهای شورای اجتماعی کشور در ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی و مناطق حاشیه نشین
رستم وندی: تلاش داشتیم که در بروز آسیب های اجتماعی به جای اینکه به معلول ها بپردازیم با علت ها سر و کار پیدا کنیم و در گلوگاهها مستقر شویم. طرح دفاتر تسهیل گری دقیقاً ما را به نقطه گلوگاه برد.
نظر شما